Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Σοφούλη, Παυλίνα Χαρέλα

Η Παυλίνα Χαρέλα είναι η ψυχή του Θεάτρου Σοφούλη. Περνάει τόσο χρόνο μέσα στο Θέατρο που πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν έχει υπόσταση και έξω από αυτό. Θα τη βρείτε μόνιμα στο θέατρο να παίζει, να σκηνοθετεί, να διδάσκει ενίοτε να ετοιμάζει και κάτι για το σκηνικό. Αν δεν τη βρείτε εδώ, μάλλον θα είναι αλλού αλλά σίγουρα κι εκεί θα κάνει πρόβα ή θα ετοιμάζει κάτι για το θέατρο. Φέτος θα σκηνοθετήσει (εκτός των άλλων) τις παραστάσεις των εργαστηρίων του Θεάτρου Σοφούλη.

Κυρίες και κύριοι, γνωρίστε την Παυλίνα Χαρέλα!

Γεννήθηκε ουσιαστικά… μέσα στο θέατρο.

Από πολύ μικρή ηλικία έπαιξε σε παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του παιδικού θιάσου «Μαίρη Σοΐδου». Από τότε, η ίδια και η οικογένειά της κατάλαβαν πως ζούσε μόνο στο σανίδι.

Σπούδασε υποκριτική τέχνη στο εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης της Πειραματικής Σκηνής Τέχνης  (2000-03),  χορό (σχολή χορού Μπέτυς Βυτινάρου),  μουσική (φιλαρμονική δήμου Καλαμαριάς). Συμμετείχε στη Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε σεμινάρια με πολύ αξιόλογους εισηγητές (Ούβε Μένγκελ, Μάρθα Φριντζήλα, Δημήτρης Μαυρίκιος κ.α). Έχει παίξει σε περισσότερες από πενήντα παραστάσεις (οι τελευταίες ήταν “Σκηνές από ένα γάμο” σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, “StringΛα” σε σκηνοθεσία Λένας Πετροπούλου, “Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική” σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου κ.α.), στον κινηματογράφο ενώ δούλεψε και στην τηλεόραση σε παιδική εκπομπή.

Εκτός από την υποκριτική ασχολείται και με τη σκηνοθεσία, με τη μεγάλη της αγάπη να είναι το θέατρο για παιδιά. Οι παραστάσεις που σκηνοθετεί συγκινούν μικρούς και μεγάλους καθώς συνδυάζουν την διασκέδαση με την ψυχαγωγία ( κάποιες από τις παραστάσεις ήταν: Το καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο Κέικ, Λάχανα και Χάχανα –Τραγουδώ και μαθαίνω, Μαγικοί Επιστήμονες, Ο Δαγκωμένος Κουριαμπιές του Αί Βασίλη, Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυριές: Η δύναμη της φιλίας, Η Ακρίδα και ο Βάτραχος, Η Πένταμορφη και το Τέρας, κ.α.). Συνεργάζεται με τους Dream Workers σκηνοθετώντας θεματικά πάρκα για παιδιά (Το εργοστάσιο σοκολάτας, Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά, Δεινόσαυροι κ.α.).

Από το 2001 διδάσκει στα εργαστήρια του θεάτρου Σοφούλη. Παράλληλα έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι σε δημοτικά σχολεία (2001-2008), στη θερινή απασχόληση της ΧΑΝΘ (1998-2002) και παιδικές κατασκηνώσεις. Εδώ και 8 χρόνια διδάσκει και σκηνοθετεί τη θεατρική ομάδα Ευ(φ)ορία του πολιτιστικού τμήματος του συλλόγου εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Κιλκίς και Ν. Χαλκιδικής.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτεία Τεχνών – Θέατρο Αυλαία (2013-2018), Ιδρυτικό Μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Ελεύθερη Σκηνή Τέχνης- Θέατρο Σοφούλη (2001-)

Φέτος όπως και κάθε χρόνο  αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία των παραστάσεων των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του εργαστηρίου του θεάτρου Σοφούλη.

Did you like this? Share it!